Trenutno na vas čaka 17622 ponudb

4 zdravi nadomestki sladkorja

9. februar 2017, Dejan, Novice

Dnevno nas spremljajo opozorila o tem, kako z uživanjem sladkorja delamo škodo našemu zdravju. Prehranski strokovnjaki svetujejo kot sprejemljiv vnos sladkorja za ženske do 6 čajnih žličk dnevno, za moške pa do 9 čajnih žličk dnevno.



4 zdravi nadomestki sladkorja

 

Dnevno nas spremljajo opozorila o tem, kako z uživanjem sladkorja delamo škodo našemu zdravju. Prehranski strokovnjaki svetujejo kot sprejemljiv vnos sladkorja za ženske do 6 čajnih žličk dnevno, za moške pa do 9 čajnih žličk dnevno. Je pa praktično nemogoče se popolnoma izogniti zaužitju sladkorja. Vendar je tukaj dobra novica, namreč obstajajo nekateri nadomestki sladkorja, ki so mnogo bolj zdravi kot je bel kuhinjski sladkor. In ne le to, raziskave kažejo, da imajo celo pozitivne učinke na naše zdravje.

 

Javorjev sirup: Javorjev sirup je odličen vir mangana – to je mineral, ki povečuje proizvodnjo energije in  deluje antioksidativno. Prav tako je odličen vir riboflavina in cinka. Vsebuje pa tudi polifenole –  to so močni antioksidanti, ki pomagajo zmanjšati vnetja. Vnetni procesi pa so povezani z različnimi kroničnimi boleznimi, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen, nekatere vrste raka in nevrodegenerativne bolezni.

Kako ga uporabljati: Ena čajna žlička čistega javorjevega sirupa vsebuje 17 kalorij in je enaka 5 gramom sladkorja. Pri peki uporabite 2/3 skodelice javorjevega sirupa za vsako skodelico namiznega sladkorja in zmanjšate količino tekočih sestavin v receptu (voda, mleko, sok), za približno 1/4 skodelice.

 

Med: Pozitivni učinki medu presegajo njegov odličen okus. Med je zelo dober naravni vir ogljikovih hidratov, ki zagotavljajo moč in energijo za naše telo. Znani so tudi njegovi pozitivni učinki na povečanje fizične zmogljivosti in vzdržljivosti. Zmanjšuje pa tudi utrujenost mišic športnikov. Glukoza iz medu se absorbira v telo hitro in daje takojšnjo energijo, medtem ko se fruktoza absorbira počasneje in zagotavlja energijo za daljše časovno obdobje. Znano je,  da med vzdržuje raven krvnega sladkorja dokaj konstantno v primerjavi z drugimi vrstami sladkorja.

Kako ga uporabljati: Ena čajna žlička vsebuje 21 kalorij in 6 gramov sladkorja. V receptih, skodelico namiznega sladkorja, zamenjajte z 1/2 do 2/3 skodelice medu in zmanjšajte količino tekočine za približno 1/4 skodelice.

 

Stevia: Stevia je rastlina, kot sladilo uporabljamo njene sveže ali posušene liste. Kljub temu, da je nekje 300x slajša od navadnega belega sladkorja, ne vsebuje ogljikovih hidratov in ima glikemični indeks 0.  Je zelo primerno sladilo za diabetike, saj ne vpliva na glukozo v krvi.

Kako jo uporabljati: 1 čajna žlička stoodstotnega ekstrakta stevie nadomesti 1 skodelico sladkorja, zato previdno pri doziranju.

 

Melasa:  Melasa je stranski produkt rafiniranja sladkornega trsa v namizni sladkor. Vsebuje veliko železa, kar je idealno za vegane, pri katerih je pogosto njegovo pomanjkanje, kot tudi vitamina B6, magnezija, kalcija.

Kako jo uživati: žlička ima 20 kalorij in vsebuje 5 gramov sladkorja. Je rahlo grenkega okusa, tako da ni popolna zamenjava za sladkor. Lahko jo uporabimo kot delno zamenjavo belega sladkorja pri božični peki, na primer za medenjake, odlična je v čajih lahko pa jo uporabimo tudi kot preliv za solato.

 

Ostale zanimivosti:



Kaj se zgodi, če pijemo vodo na prazen želodec?


Spil je 3,8 litra vode vsak dan, kaj se je zgodilo?

Kava proti pravemu čaju 

Ali veste, kateri so najpogostejši vzroki za stres?       

21 hotelov, ki si jih želite obiskati v vašem življenju

15 neverjetnih krajev, ki bi jih lahko obiskali v vašem življenju

22 neverjetnih krajev, za katere ne boste verjeli, da obstajajo!


Avtor: Dejan



Več: Vse novice


Komentarji

Vam je všeč? Se strinjate? Bi radi kaj pripomnili? Napišite svoje mnenje v komentarje!



Morda vas zanima tudi...