Trenutno na vas čaka 17622 ponudb

Kava proti pravemu čaju

18. januar 2017, Dejan, Novice

Nekatere raziskave potrjujejo koristi enega in drugega za naše zdravje, druge nas opozarjajo pred škodljivimi učinki, kaj je torej res?



Kava proti pravemu čaju

Nekatere raziskave potrjujejo koristi enega in drugega za naše zdravje, druge nas opozarjajo pred škodljivimi učinki, kaj je torej res?

Skodelica vroče, omamno dišeče kave nas zjutraj »dvigne in spravi v akcijo«.  Skodelica sveže pripravljenega pravega čaja nas pomaga pomiriti po dolgem, napornem in stresnem dnevu. Izsledki zadnjih raziskav o pozitivnih učinkih na zdravje tako enega kot drugega, vam bodo pomagali, da se boste počutili bolje, ne glede na to katera od naštetih 2 pijač je vaša najljubša.

Po večletnih raziskavah, katerih rezultati obsegajo tako opozorila glede škodljivih učinkov in obljube glede koristi za naše zdravje,  večina nedavnih raziskav potrjuje, da si z uživanjem navedenih 2 pijač delamo precej več koristi kot pa škode.

Mednarodna Agencija za raziskave raka, ki deluje pod okriljem Svetovne Zdravstvene Organizacije (WHO) je nedavno odstranila kavo iz seznama potencialnih rakotvornih substanc.  Namreč nekatere raziskave celo kažejo na to, da kava lahko pomaga pri preprečevanju ponovnega pojava raka na debelem črevesu po ozdravitvi.  Druge raziskave pa nakazujejo na to, da ima pitje kave tudi pozitiven vpliv na preprečevanje  Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

Različne raziskave kažejo, da je med redni uživalci pravega čaja nižja pojavnost primerov kožnega raka in hormonskih rakov kot sta rak dojk in rak prostate.  Raziskovalci še vedno ugotavljajo, natančen mehanizem delovanja, kako pride do tega. Znano pa je, da je zeleni čaj bogat z antioksidanti, ki preprečujejo poškodbe celic z nevtralizacijo prostih radikalov in krepijo imunski sistem. Vsebuje tudi veliko polifenolov, ki znižujejo krvni tlak in holesterol. Možna je tudi povezava med specifičnim polifenolom znanim kot EGCG, ki preprečuje nastanek žilnih oblog, ki so povezane z različnimi boleznimi, ki prizadenejo možgane.

Je pravi čaj bolj zdrav kot kava ali je morda obratno?

Strokovnjaki menijo: Težko je reči. Namreč težko je opredeliti učinke vseh ostalih sestavin, ki jih vsebujeta navedeni pijači na različne organske sisteme v našem organizmu.

Kaj pa tisti, ki ne uživajo ne enega ne drugega?

Seveda obstajajo tudi osebe, ki lahko brez težav preživijo dan brez da zaužijejo skodelico pravega čaja ali kave, oziroma tudi takšne, ki iz takih in drugačnih razlogov ne uživajo omenjenih pijač. Ali bi zavoljo svojega zdravja to morda morali spremeniti? Mnenje različnih strokovnjakov je, da ni nobene potrebe po tem. Poleg kave in pravega čaja poznamo namreč tudi veliko načinov zaužitja antioksidantov in ostalih blagodejnih substanc.  Podoben ali še celo boljši učinek lahko dosežemo z zdravo in uravnoteženo prehrano ter redno telesno aktivnostjo.


Ostale zanimivosti:


21 hotelov, ki si jih želite obiskati v vašem življenju

15 neverjetnih krajev, ki bi jih lahko obiskali v vašem življenju

22 neverjetnih krajev, za katere ne boste verjeli, da obstajajo!


Avtor: Dejan



Več: Vse novice


Komentarji

Vam je všeč? Se strinjate? Bi radi kaj pripomnili? Napišite svoje mnenje v komentarje!



Morda vas zanima tudi...