Trenutno na vas čaka 17919 ponudb

Pegasti badelj v zrnih 500g (50%)

Pegasti badelj v zrnih 500g (50%)

50%
Popust

Ponudba je že potekla

Cena že vsebuje DDV

Pripravljam dokument za tiskanje

Loading...

Opis ponudbe


Pegasti badelj v zrnih 500g


Pegasti badelj, najbolj obsežno preučeno in dokumentirano zelišče za zdravljenje bolezni jeter. Pegasti badelj (Silybum marianum) so v zdravilne namene uporabljali že v stari Grčiji in Rimu, in sicer pri zbadanju v rebrih, boleznih vranice, malariji, migreni, morski bolezni, krčnih žilah, prebavnih motnjah, žolčnih obolenjih, zlatenici, maščobni okvari jeter, toksičnih obolenjih jeter, kroničnih vnetjih in cirozi jeter, pa tudi kot protisredstvo pri zastrupitvi z mušnicami.

Danes je za raziskovalci več kot tristo strokovnih raziskav, ki potrjujejo zdravilnost tega zelišča, še zlasti pri zdravljenju bolezni jeter. Ta trdoživa rastlina, ki raste na sušnih neobdelanih tleh ali prisojnih kamnitih mestih, je razširjena v mnogih predelih Evrope in Azije. Njeni bleščeči nazobčani listi so obrobljeni z bodicami in imajo mlečno bele žile, ki naj bi po legendi nastale zaradi mleka, ki je kapljalo iz prsi svete Marije. Od tod tudi latinsko ime marianum. Na vrhu stebel rastline pa se poleti razcvetijo slezenasto škrlatni cvetovi, iz katerih se razvijejo čopasta semena.

Pegasti badelj je zdravilna rastlina
V zdravilne namene se uporabljajo sveži ali posušeni listi in semena. Liste nabiramo konec poletja, jih posušimo, narežemo na majhne koščke ali zdrobimo v prah in uporabimo za čaje. Semena pa nabiramo jeseni, jih posušimo in uporabimo za prašek, suhe izvlečke in tinkture. Za zdravilno uporabo so najbolj primerni pripravki iz zrelih plodov in sicer predvsem visoko koncentrirani suhi izvlečki.

Semena pegastega badlja vsebujejo (v zrelih semenih okoli 4 do 6 %) silimarin, mešanico različnih spojin, ki varujejo jetra. Krepijo namreč celično steno in tako preprečujejo vstop strupov v celico, poleg tega pa spodbujajo obnavljanje jetrnih celic. Ker učinkovina silimarin ni topna v vodi, uživanje čaja pri obolenjih jeter ni učinkovito. V listih pegastega badlja pa so prisotni flavonoidi – antioksidanti, ki koristijo ožilju – in b-sitosterol, snov, ki emulgira maščobe in razgrajuje holesterolne odložke.

Uporaba pegastega badlja
Danes se uporaba pripravkov na osnovi pegastega badlja priporoča za zdravljenje toksičnih okvar jeter in kot dodatno sredstvo pri kroničnih vnetjih in cirozi jeter. Številne raziskave so potrdile, da ima silimarin v pegastem badlju antioksidacijske lastnosti, ki varujejo jetra in druge dele telesa pred škodljivimi prostimi radikali. Zato ga priporočajo kot dopolnilno zeliščno zdravilo pri zdravljenju kroničnega hepatitisa in ciroze. Strokovnjaki priporočajo silimarin kot pomembno prehransko dopolnilo pri zdravljenju hepatitisa zaradi ugodnega vpliva na raven posameznih jetrnih encimov oziroma na samo metabolno aktivnost jeter, pri čemer je spodbudno dejstvo, da praktično niso opazili nezaželenih stranskih učinkov in da je učinek opazen pri vseh treh vrstah virusa hepatitisa.

Plačajte le 8,73 € namesto 17,46 € za pegasti badelj, ki zdravi bolezni jeter in razstruplja.




Ta ponudba je žal že potekla

Morda boste vseeno našli kaj zase med našimi predlogi aktivnih ponudb.